Na přelomu jara a léta, v období, kdy se země probouzí do plného života, děje se cosi jemného a přesto mocného. Stejně jako když řeka opouští horský pramen a rozlévá se v širých údolích, i energie v našem těle a v přírodě se začíná proměňovat. Tam, kde ještě před pár týdny proudila svěží, expanzivní síla dřeva – síla růstu, pohybu a zrodu –, nastupuje nyní zcela jiný proud: teplý, vřelý dech ohně.
Energie dřeva, která nás na jaře vybízela k novým začátkům, ke změnám, k pohybu vpřed, postupně zraje. Přestává být divokým výhonkem a stává se plamenem, který nejen osvětluje, ale také zahřívá a propojuje. Tento přechod není náhlý, děje se v rukou elementu Země, která stojí v tomto období jako trpělivá průvodkyně na mostě mezi dvěma světy. Její transformační síla pomáhá dřevu změnit se v oheň, aniž by se zlomilo nebo shořelo příliš prudce.
Element Země je teď klíčem. Je to ona, kdo nás učí vyrovnanosti, stabilitě a trpělivosti. Učí nás vnímat střed sebe sama, neztratit směr v době, kdy nás energie začíná znovu měnit. Pokud bychom se teď nechali strhnout příliš rychlým tempem ohně, mohli bychom vyhořet dřív, než stihneme skutečně rozkvést. Pokud bychom naopak zůstali příliš v energii dřeva, mohli bychom ztuhnout v neuskutečněných plánech a zamrzlých snech.
Proto je v tomto období tolik důležité dopřát si čas na sladění se se změnou. Země nám nabízí bezpečné pole, kde můžeme dozrát. V každodenním životě to znamená zvolnit, ukotvit se a naslouchat tomu, co se v nás právě rodí. Je čas upravit své návyky – přestat pouze plánovat a začít s láskou a radostí tvořit. Není potřeba vše stihnout hned, oheň roste a sílí postupně, stejně jako plamen, který se rozfoukává trpělivým dechem.
V praxi to znamená:
- Věnovat čas výživě – a to nejen těla, ale i ducha. Volit potraviny, které posilují střed těla, slezinu a žaludek. Ideální jsou lehce stravitelné pokrmy, které zároveň vyživují a nezatěžují – například krátce dušená zelenina, polévky z rýže, jáhel nebo pohanky, jemné polévky s kořenovou zeleninou, přirozeně sladká chuť mrkve, dýně či batátů.
- Podporovat harmonii – vyhýbat se příliš těžkým, mastným nebo studeným jídlům, která mohou brzdit přirozenou transformaci energie. Naopak podpořit trávení jemnými bylinami jako je máta, meduňka nebo zázvor.
- Hýčkat se pohybem – ale nikoliv divokým sprintem. Vhodné je vědomé cvičení – jóga, pomalé protahování, vědomá chůze v přírodě. Pohyb, který nás spojuje se zemí, a ne odtrhává od ní.
- Pěstovat radost – jelikož oheň, který přichází, je nositelem radosti, spojení a lásky. Je dobré začít vědomě vytvářet chvíle, které nás těší. Sdílet čas s blízkými, tvořit, smát se. Nedovolit, aby nás každodenní starosti odtáhly od vnitřního světla.
Jako malý rituál na toto období si můžeš připravit jednoduchou „polévku středu“:
Polévka pro podporu transformace:
- 1 hrnek jáhel (propláchnutých horkou vodou)
- 1 mrkev nakrájená na tenké plátky
- 1 malá batáta na kostičky
- kousek zázvoru
- špetka kurkumy
- voda nebo zeleninový vývar
- trocha olivového oleje
- petrželová nať na posypání
Jáhly krátce opraž na sucho, přidej zeleninu, zalij vodou nebo vývarem a vař, dokud vše nezměkne. Na konci dochuť trochou olivového oleje a posyp čerstvou petrželkou. Jez v klidu a s vděčností – jako bys vyživovala samotné základy svého života.
A co je dobré si v tomto čase pohlídat? Vyhnout se chaosu, přepínání a snaze mít vše okamžitě. Element Země nás vede ke středu, ale my se musíme rozhodnout, že tento střed budeme vědomě hledat. Je třeba pěstovat stabilitu nejen v těle, ale i v emocích – vědět, kdy říci „dost“ a kdy si dovolit „jen být“.
Když se v sobě ukotvíme, přechod z jara do léta prožijeme jako jemné rozhoření vnitřního plamene – plamene, který hřeje, spojuje a dává životu barvy. Pokud se však necháme strhnout poryvy vnějšího světa, můžeme se cítit podráždění, nervózní, roztěkaní.
Nyní je tedy čas pečovat o své kořeny, aby květy léta mohly plně rozkvést. Stejně jako se malý strom v tomto čase nebrání teplu, ale roste k nebi s oporou země, i my můžeme využít tuto chvíli ke klidnému, radostnému růstu.
S přáním hezkých dnů Eva ze @zdravibavi.cz